Pentru cititorul obișnuit de online, neantrenat în metoda ioncristoică sau cristiantudorpopesciană și nici măcar în derivatele lor mai simpluțe, metodele mirceabadică și victorciutacă, scandalul creat în jurul cântecelului „Despre smerenie” este destul de limpede. Dacă ești în tabăra susținătorilor Catedralei mântuirii Neamului românesc, cântecelul e-o erezie antihristică, dacă ești în tabăra inamicilor construcției este un manifest pentru smerenie creștină.
Se știe că pe facebook se aplică riguros principiul „Tertium non datur” – adică, mai popular vorbind – terțul exclus, un principiu care fost aplicat rigid și în matematicile neointuiționiste constructiviste pentru că evita paradoxurile logice. Deci, cu terțul exclus, rămâne numai să-ți alegi o tabără pe facebook și să-i dai la cap celeilalte. Argumentele sunt numeroase și le poți găsi ușor, pe aproape orice wall de facebook. Exemple: Ești vacă ! Ești bou! Cretin pupător de moaște ! Retardat fără Dumnezeu !
Pentru creștinii ortodocși care vor să-și facă o părere proprie, dar fără să fie nevoiți să-și murdărească urechile cu versuri eretice, sau pentru cei care detestă melodiile cu mesaj la fel de bine built-in ca browserul de internet Edge la Windows 10, avem o soluție : interpretarea esoterică pas cu pas a desfășurării videoclipului și scoaterea ideilor principale, ca la clasa a patra, clasă al cărei orizont mulți dintre noi nu l-am depășit oricum.
O veste șocantă apare imediat ce apeși butonul virtual de play din mijlocul videoclipului de pe youtube.
Ideea e ascunsă smerit chiar în versurile de la începutul videoclipului și este năucitoare. Cică Dumnezeu s-a pierdut și Dan Teodorescu, solistul vocal, a plecat să-l caute la Catedrala Mântuirii Neamului. Fenomenul dispariției lui Dumnezeu fusese semnalat – destul de timid pentru gusturile epocii noastre- de Nietzsche, în Parabola nebunului, într-o carte din 1882. Atâta că bietul Nietzsche nu a fost star rock , iar contemporanii lui filozofi celebri n-au vrut să facă poze pentru carte și să scrie fiecare câte-o frază la parabolă, ca să atragă audiența. Prin urmare, Nietzsche a fost nevoit (ca să creeze totuși un pic de publicitate negativă controversată) să împingă șocantul și mai departe și l-a pus pe nebun să strige : „Dumnezeu a murit !” Nu mai spun că după aia nebunul s-a dus prin catedrale să-l găsească pe Dumnezeu, așa mort cum credea dânsul că este, ca să nu-i sperii complet pe creștinii care citesc asta. Că originalul nu-i pericol să-l citească nimeni. Mergând pe ideea nebunului lui Nieztsche, o idee foarte bună altfel, Dan Teodorescu s-a dus să-l caute pe Dumnezeu în vis la lifturile de la Catedrală și prin parcări, ceea ce pare eronat din start. Cine Dumnezeu l-ar angaja pe Dumnezeu, la lifturi sau la parcări ? Când e evident, pentru orice director de resurse umane, că El e supra-calificat pentru asemenea slujbe, chiar și pe vremurile astea de criză. În această convenție, cu un Dumnezeu supra-calificat pe post de liftier, cât timp ar dura până să se enerveze și să arunce cu norul de pucioasă ? Ăla pe care l-a folosit la Sodoma și Gomora, unde, atenție! El nu era liftier. Autorul greșește grav în continuare, umblând după Dumnezeu în centrul vechi, unde speră probabil să-l găsească fumând sfidător în vreun pub, ca să arate că legea omenească și cea divină nu-s tot una.
Aici credem că deja Dumnezeu începuse să se apropie cumva de el, deoarece Dan Teodorescu realizează printr-o epifanie că nu acolo îl poate găsi nici acolo. Prin urmare, merge alandala pe cheiul Dâmboviței și-l vede la intrare într-o biserică de lemn de maximum 100 de metri pătrați. Nu apare clar, dar e posibil ca Dumnezeu să fi luat un job de paracliser ceva ( tot mult sub calificare) dar fiind, în vis, El în slujba Bisericii și nu invers, cum ar fi firesc, e destul de credibilă varianta. Aici, liderul formației Taxi are o a doua epifanie : că Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici. Cât s-o fi plictisit Dumnezeu de la Big Bang-ul de la începutul Universului, până când a făcut primul lemn și spațiile mai mici de 1 000 de ani-lumină ? 14 miliarde de ani, până când a apărut prima ferigă mai arborescentă cu ceva lemn în ea și vizuinele mici de dinozauri ! O eternitate, dar e clar că a fost Voința Lui !
Fiindcă cunoașterea se încuie la a treia epifanie, la fel cum se încuie cardul la introducerea greșită a pinului de trei ori, eroul nostru n-a mai încercat a treia epifanie în vis, ci s-a trezit și a avut prima epifanie în stare de veghe, care era identică cu a doua în stare de vis : visul e despre smerenie, nu catedrale, nu taxe, nu bugete. „Dumnezeu preferă lemnul, lemnul și spațiile mici” –rămâne indiscutabil refrenul de mare profunzime al cântecelului. Fraza este atât de importantă și deschide atâtea orizonturi de interpretare noi, încât nu mai puțin de 33 de vedete, o repetă până la final, în diferite tonalități, fie cântate, fie recitate.
Metafora este cu atât mai puternică, cu cât actorii care joacă în videoclip preferă evident spațiile mari și lemnul de la 300 de euro/ metru pătrat în sus. Aici s-au repezit greșit comentatorii să susțină că ei nu sunt smeriți, ceea ce este o mare eroare. Andreea Esca, Toni Grecu, Ștefan Bănică Junior, ca să iau trei exemple la întâmplare, nu în ordinea averii, sunt evident smeriți. Logic, dacă ei ar prefera lemnul și spațiile mici, la fel ca Dumnezeu, asta ar însemna că se consideră egali cu El, ceea ce ar fi o blasfemie pentru acești smeriți credincioși. Deci, ei dau Cezarului ce este al Cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu, exact cum spune Mântuitorul în Evanghelii. Tot logic, dacă Dumnezeu l-a creat pe om după chipul și asemănarea lui, dar acum preferă lemnul și spațiile mici, mari așteptări nu mai putem avea de la el, nu ?
Singura obiecție de neînlăturat care a mai rămas, privitoare la acest interesant videoclip este că, înainte de a deveni videoclip, era totuși o piesă muzicală. Și o piesă muzicală ar fi avut nevoie și de muzică, nu numai de versuri.
Nu mi-e clar – din context – daca povestea se invirte in jurul Catedralei Mintuirii Neamului sau in Jurul Catedralei Minuirii Neamului.
Inteleg ca aceasta este o mostra de umor mecanic, dar pe mine nu m-a amuzat deloc 🙁
In general nu ma amuza textele scrise de Doru Antonesi; Probabil ca e vina/neputinta mea – unele lucruri ma depasesc pur si simplu (cam toate tablorile lui Salvador Dali, spre exemplu) 🙁
Oricum, textul de fata mi se pare mult mai greu de umarit si inteles decat inregistrarea pe care s-a oferit dumnealui s-o explice la un nivel accesibil oamenilor simpli.
Dupa ce si-a dat seama ca multi dinte noi, nereusind sa depasim orizontul clasei a patra, nu vom intelege ce inseamna „a cauta pe Dumnezeu”, a hotarat (slava Domnului!) sa ne lamureasca el. Si a apelat pentru aceasta la „Parabola nebunului” lui Nietzsche, aflata mai la indemana :-bd
Probabil ca modul acesta de a explica e foarte comic (sau chiar de tot rasul) pentru unii, dar pe mine nu m-a amuzat deloc 🙁
In schimb, la nivelul meu de intelegere, piesa „Despre smerenie” a trupei Taxi mi se pare GENIALA! Chiar daca melodia nu prea are… muzica si piesa pare mai mult recitata decat interpretata.
De fapt, stim cu totii, aceasta „disonanta” e foarte frecventa, as spune chiar definitorie, pentru formatia Taxi.
Solutia e extrem de simpla…daca nu te amuza „in general” .Nu citesti.
Nivelele de intelegere ale unora sau altora difera ,de acord. Dar sa afirmi de 3 ori ca nu te amuza ,in mai putin de un minut ? Hm…
De acord cu soluția. Eu la chestiile care nu mă amuză (ex. superserialul Las Fierbinți) nu mă uit. Nu mi-a dat prin cap să mă duc la ei pe site și să le spun să nu conteza pe mine. Ar trebui ?
Fiind o intrebare retorica,eu zic ca da.
Dai buzna peste ei si le spui ca esti dezamagit,gen. Si la modul general si mai amanuntit.Oricum pe aia ii doare la basca,dar ti-ai exercitat dreptul.Civic.
Unde mai pui ca ai sa dormi mult,muuult mai linistit.
Go for it !
Hahahah! Am să zic pas totuși. De data asta.
Dacă textele mele i-ar amuza pe toți, aș fi îngrijorat. Aș fi dictatorul umorului, ceea ce nu-mi doresc
Am auzit că inițial textul cântecului era: „Dumnezeu preferă Dacia”, dar pentru că nu puteau face reclamă la Renault, au schimbat. Lemnul era al nimănui, nu constituia marcă înregistrată, așa că au apelat la el, ca la un element neutru. Dar mesajul era de la bun început pro-Dacia… Ce n-ați înțeles?! Când preoții umblă cu limuzine, dacă mai risipesc banii și pe catedrale o fac tot în virtutea aceleiași logici: un sediu de firmă mai impozant, care să se asorteze cu limuzinele lor și cu apetitul pentru lux. Unde să parchezi bolizii ăia, lângă o biserică de lemn, să ia foc?! Doamne ferește! Lor le e de bolizi, nu de biserică, în caz că arde. Cărămida e garanția lor că vor arde doar în Iad, nu și pe Pământ.
Parcă un chinez spunea că oamenii construiesc case după mărimea trupului şi catedrale pe măsura spiritului. Naţiunea noastră a zămîslit multe spirite ce ar merita câte o catedrală proprie, dar, dacă vorbim despre spiritul creştin, aşa cum este păstorit de stăpânii credinţei neamului, mă tem că era suficientă o catedrală de mărimea unui degetar.
Poate încearcă oamenii să stimuleze creșterea spiritului creștinesc, pornind invers
Mesajul textului zis melodie e fals: nu poți să te smereşti în spațiile mici nici dacă eşti mare cât o Minune. Cunosc pe cineva care stă cu doi copii (plus, câteodată, mama lor) într-o garsonieră confort 3 și înjură doar de dumnezei şi fiii lui. Eu cred că PF Daniel o să aibă probleme cu smerenia chiar şi în viitoarea Catedrală.
Da, smeritul e o problemă dificilă. E ușor de mimat, totuși.
Nu-nțeleg cum de nu s-a văzut că Dumnezeul lui Taxi preferă copîrșeul (sicriul, coșciugul, tronul) care-i fix de lemn și cu spațiu mic.
Ca să fim corecți, metafora era alta. Și destul de străvezie, cred eu.
Atata polemica,pentru ce?pentru un cantec care Nu spune Mai nimic.pentru niste emisari carora sigur le plac spatiile mici dar Nu in casa lor.atat !!asta arata cam ca povestea cu lupul moralist…….
Eu, unul, m-am distrat. Dacă nu era agitația, nici nu-mi băteam capul cu subiectul. Așa, măcar am mai scris ceva.
Domnule Antonesi, vă mulţumesc că m-aţi lămurit şi pe mine în privinţa a ceea ce sunt în acest… scandal. Terţ exclus!
Sunt terţ exclus şi doresc să rămân aşa din următoarele motive care nu au legătură cu vreo divinitate:
1. Dacă biserica se construieşte din bani publici, sigur că era de preferat să se construiască un spital şi nu o catedrală.
2, Exista voci care afirmă că biserica se construieşte pe banii BOR. În cazul acesta BOR poate să facă ce vrea cu banii ei, inclusiv să constuiască catedrale.
Până nu sunt convins care este adevărul, prefer să nu mă las manipulat de niciuna dintre tabere.
3, Sunt liber cugetător.
De acord cu toate punctele, cu mențiunea că ori din ce bani se construiește, acum e prea târziu ca s-o oprim. Personal, am unele obiecții de ordin estetic asupra felului în care arată, dar cum nu se construiește pentru mine… Și eu sunt tertium, dar slab credincios ortodox, cu o libertate mare de cugetare
Ultima propozitie imi sugereaza o deductie:una din doua, ori credincios ortodox, ori liber cugetator. Tertium non dator? Bunul simt imi spune si mie: da, exclus. Pe de alta parte, ca sa nu renunt la libera cugetare, as vrea sa nu fie exclus.
Schimbati va rog: „ca sa nu renunt la libera cugetare”… vad ca nu pot edita… Multumesc!
Zis și făcut !
Frumos , fara incrancenare, fara galceava, neutru dar ironic, umor de foarte buna calitate, un articol minunat dar nu ma mira ,venind din partea dvs. Asa e ,aveti dreptate ,videoclipul a reusit sa inflameze ambele tabere foarte tare si asta ma cam ingrijoreaza. Umorul romanilor s-a pierdut undeva intre Catedrala Neamului si Moscheea de Bucuresti ? Incrancenarea asta ,ma lasa pe ganduri , sa stiti! Linia melodica -ioc ,nici macar de asta nu ne putem lega iar versurile sunt discutabile, eu cred ca un elev de la gimnaziu ,e drept foarte talentat, le-a scris ! Multumesc ”
Exact, mi-ar plăcea să vină o vreme când oamenii pot discuta de chestii despre care au păreri contrare, fără să se scuipe.
Nu vine ea vremea aceea, stai linistit
Dl.Doru Antonesi, textul este un chef d’oeuvre…Multumim frumos!
Cu plăcere, culmea e că l-am scris mai mult că eram derutat de încrâncenarea oamenilor pe o melodie subțirică și cu un mesaj corect, cumva, că l-a spus și Sfântul franciscanilor pe vremuri.
Sfantul Francisc a spus si a trait in. smerenie ,dar vai ,,,ceiace au construit si la aceea preotii catolici ,o Catedrala,ca doar tablourile dinauntru valoreaza cateva milioane de euro,cu rame groase din lemn acoperite cu aur prin tehnici greoaie,deci mult aur,.si inauntru vezi chilia in care a trait St.Francesco,cu pat din piatra ,,,,,,eu cand am vizutat-o cu fiul meu m-am revoltat,,,,,era cu totul altceva decat a vrut sa transmita St.Francesco
St Francesco,,Catedrala din localitatea Santa Maria dei Angelli,,,Assisi
O fi vrut să fie contrastul mai mare ?
Gura pacatosului adevar graieste ! Sau asa ceva…
Fain de tot ai scris,bro’.
Haleluia!
Haleluiah, sis !
Bun! Unii dintre cei ce apar pe-acolo, totusi, nu merita ironizarea, probabil. (S-ar putea sa regrete deja.)
Cer prea mult, oare? As vrea sa apuc sa vad macar cateva (sute de) mii de like-uri la un text ca asta. Incep sa-mi doresc chiar si replicile majoritarilor „adepti” ai lui „Tertium non dator”. Semn ca, citit fiind, i s-a aplicat o logica, fie si bivalenta, mutilatoare prin simplificare. Caci altfel, cui prodest?
Ma amuzam bine citind „analiza”, acum am ramas ingandurat.
Probabil că nu merită, dar nici ironia nu-i chiar așa usturătoare. Eu am fost ironizat(cu alte ocazii) că servesc interese, că-s probabil securist și trăiesc încă.
Corect!
E ușor a scrie versuri
Poate și a le canta
Dacă nu ai pe lângă tine
Securitatea să te ia !
Te lua cu sigurantă
Dacă începeai un vers
De la care sa pornească,
La îndemnul cantautorului,
Dărâmarea Casei Poporului !
Gen :))
PS : Pentru ”spatii mici din lemn ” avizul ISU aprobă nr max de persoane . Probabil ca popa și dascălul au loc, cădelnițarul va sta pe afara că doar umblă cu foc deschis ! Pentru enoriași va fi loc destul în moschee.
Ei, catedrala oricum se va face, dar așa le place românilor să se agite
Excelent PS-ul dvs!,,,,,,,Aveti stofa d-le Iulian Vieru!!!!!!!!……..
Nici eu nu vreau catedrala si moscheie, dar ce stiu eu? nici nu sunt din Bucuresti. Mai sunt si parte din hulita diaspora, pacatoasa de mine. E tare chestia cu vedetele cu case scumpe. Scriitura e cea cu care am fost invatata, de pe vremurile (Ou sont les neiges d’antan?) cand ne tavaleam de ras cu grupul Divertis, laudat sa-i fie numele, doar ca e cam lung articolul. Multumim frumos. Cheers!
Ps: Daca publicati un volumas cu chestiile astea sa ne anuntati.
Regards,
Dana
Cu plăcere ! Când fac pasul la broșura vă anunț
A, și, dacă despre Smerenia de la Oprișor era vorba, aia DA!…Aia preferă lemnul și spațiile mici cu înclinare, iar dacă consumi prea mult din ea ajungi și tu lemn.Amin!
Minunată analiza (aproape literară ) a unui videoclip care are doar meritul că a pormit un scandal acum despre ceva care a fost scandalos de la bun început …Oricum, noi rămânem cu comentariile pe Facebook și ei cu vizionările pe You Tube.
Cristi, nu poți să le ai pe toate
Mulți români „preferă” lemnul și spațiile mici. Poate aceștia sunt mai aproape de Dumnezeu. Catedrala din inima lor, e mult mai măreață decât Catedrala Mântuirii Neamului.
Ai dreptate Cristian G.,mai bine faceti un videoclip,,,,noua saptamani si jumatate,, versiune ,,jumatatea vietii,,