Traducere în română : Manglehorn
Fiind un mare fan al filmelor americane al căror titlu nu are nevoie de o traducere greșită ( gen Matrix, Titanic, Mad Max) am intrat în sala de proiecţie convins că nu voi regreta momentul când m-am hotărât să vizionez această nouă realizare a (de acum) celebrului trio format din David Gordon Green – regizor, Paul Logan – scenarist și David Gordon Green – producător, un trio renumit mai ales prin faptul că are același membru (David Gordon Green) pe două locuri. N-aveam nici o îndoială că filmul e bun. Știam din trailer și văzusem și posterul din care apărea clar că rolul principal e jucat de Al Pacino, cu o pisică persană în brațe.
Alta era îndoiala care mă măcina : oare fata care-mi vânduse cutia de popcorn îmi dăduse restul corect ? Nu lipseau opt lei ? Numărînd banii cu mare dificultate în iluminarea slabă a sălii de cinema, nici n-am băgat de seamă cum a trecut prima jumătate de oră din film. În afară de Al Pacino (în rolul lăcătușului Angelo Manglehorn, un nume stupid altfel) i-am remarcat pe Chris Messina, care m-a iritat în mai multe filme și pe excepționala Holly Hunter ( pe care am confundat-o inițial cu Helen Hunt, apoi cu Jodie Foster) în rolul unei iubite a lui Manglehorn.


Am mai remarcat în treacăt că rolurile secundare neînsemnate au fost rezervate pentru personaje afroamericane, ceea ce mi s-a părut rasist, dar în limite acceptabile. La urma urmei Manglehorn era lăcătuș, nu polițist și lăcătușii nu au parteneri ca polițiștii. Faptul că personajele afroamericane au fost interpretate chiar de actori afroamericani, mi s-a părut cam facil şi lipsit de imaginație, pentru un film cu Al Pacino și Holly Hunter. Apariția pe ecran a pisicii Fanny ( jucată de o mâță persană superbă cu același nume) mi-a captat interesul pentru câteva minute, după care am scăpat popcorn-ul pe jos și timp de un sfert de oră l-am căutat printre pantofii celor patru spectatori din fața mea ( care jucau plictisiți Asphalt Airborne pe telefoanele mobile).
Furat de cele două idei principale ale scenaristului : 1.Eroul principal nu se înțelege cu fiul său și cu nimeni altcineva și 2.Doamna de la bancă se îndrăgostește treptat și inexplicabil de el – nici nu mi-aş fi dat seama că-mi suna telefonul celular de zece minute, dacă doi spectatori din dreapta mea, deosebindu-l într-un târziu de coloana sonoră a filmului (semnată din loc în loc de Explosions in the Sky) nu m-ar fi scos de subsuori în hol.
Din hol, uitându-mă prin ușa ușor întredeschisă am remarcat cu încântare operația de colon executată cu profesionalism pe pisica Fanny de un doctor veterinar american. Pacienții umani operați în spitalele românești ar avea de ce să fie invidioși . Uluitor e faptul că operația a fost necesară din cauză că pisica înghițise una din cheile lăcătușului, lucru care mi se pare la fel de greu de crezut ca și scena în care lăcătușul a refuzat un masaj erotic la un salon de masaj – oferit gratis de patronul stabilimentului- în semn de respect pentru Manglehorn, care fusese antrenorul lui de baseball. Nici regizorul n-a crezut în această scenă, de aceea a ales o actriță foarte urâtă în rolul maseuzei. În fine, o ratare jalnică a scenei de sex gratuit, scenă pe care ar trebui s-o găsim în orice film american care se respectă.
Din hol, până când am reușit să-mi închid telefonul, (urmând cu greutate instrucțiunile unui tinerel de șase ani, care se distra lipind gumă de mestecat pe hainele spectatorilor care intrau și ieșeau pe ușa toaletei) am mai văzut o scenă care m-a lăsat mască. Uitând cheile în dubiță (sau van cum îi spun americanii în filmele cu pedofili), lăcătușul (key maker în Matrix) primește o cheie imaginară de la un mim (nu mi-am dat seama dacă real sau imaginar) cu care deschide mașina. După cum ne-a obișnuit din toate filmele lui, Pacino era intrat așa de tare în rol încât a rămas și el cu gura căscată la asta.
Întors în sală, tocmai meditam dacă acest film e o dramedie insolentă, o parodie love-story sau chiar un thriller de atmosferă când fotoliul din spatele meu a început să se zgâlțâie ritmic. Asta m-a făcut să meditez cu ciudă la moravurile tineretului din ziua de azi. Furat de ritmul zgâlțâielii nici n-am mai văzut uluitorul epilog în care barca lăcătușului e aruncată din macara pe un câmp plin de bărci, ( epilogul mi l-a povestit acasă un vecin) cînd s-a aprins lumina în sală. Mă uit în spate, nici vorbă de degradare morală, o bătrînică astmatică avusese o banală criză de epilepsie, din care scăpase cu bine . În concluzie, Manglehorn e un film excelent şi dacă fata de la popcorn n-ar fi venit la sfîrşit să-mi mai ceară patru lei, pe motiv că mi i-a dat la rest în plus, deşi sunt sigur că îmi dăduse opt în minus, ar fi fost o seară plăcută.
Pacino nu rupe pisica. Nici nu ne-o arată. Că altfel ne-am fi speriat. Am mâncat repede pop-cornul până să înceapă filmul, am ieşit din sală şi m-am uitat la un film superb recomandat de un prieten: La Rafle – Razia. http://filmehd.net/la-rafle-razia-2010-filme-online.html
mersi pentru pont
Cu plăcere, oricând.
Another one:
http://www.imdb.com/title/tt1996310/?ref_=fn_al_tt_1
Filmul ca filmul. Dar observ atentidata pisicii..:)
Nu am vazut filmul inca, dar nu ratez niciun film cu Pacino. Mi se pare un actor exceptional si ma bucur ca in ciuda varstei destul de mari, inca mai gaseste motivatia si energia sa faca filme bune. Un mare talent!
Simpatic text. Am incercat si eu sa vad filmul saptamana trecuta si, spre marea mea deziluzie, l-am abandonat. Cu tristete pentru Al Pacino.
ce bine ca baba astmatica, epileptica si batrana in general a reusit sa scape vie de la vizionarea filmului!!!
In poveștile mele nu moare nimeni în direct. Deocamdată…
N-am inteles mare lucru,datorita intelectului meu,dar rad ,si rad ,si asta e bine,si pentru asta iti mulrumesc tie,Doru Antonesei
suntem doi in aceeasi situatie 🙂
Hai trei
O excelentă şi completă retrospectivă a filmelor americane şi a trăirilor cinematografofilice române!