Comitetul de inițiativă al Ligii vegetarienilor români „Stomăcelul verde” , care reunește asociația vegetarienilor clasici „ Leguma fiartă ” , asociația vegetarienilor moderni „ Zarzavatul opărit ” și asociația raw-veganilor „Verde Crud, te mănânc cum te aud ” poartă discuții cu autoritățile locale în vederea înființării unui sediu național în orașul Flămânzi, din județul Botoșani. După cum se știe, orașul Flămânzi este renumit în istoria României pentru capacitatea locuitorilor lui de a îndura foamea încă de la Răscoala din 1907, când purta numele de satul Flămânzi. Cercetări recente ale istoricilor vegani au descoperit că Răscoala de la 1907 putea fi evitată dacă țăranii ar fi conștientizat importanța alimentației sănătoase, vegetariene, de care beneficiau fără să vrea.
Mai simplu spus, din cauza lăcomiei boierului și arendașului, care luau toate produsele de origine animală din cămările țăranilor, aceștia aveau șansa unică de a mânca numai zarzavat. Ca o paranteză, țăranii erau și nevaccinați în masă, așa că organismele lor puteau să-și fabrice singure anticorpii necesari, în mod natural, ori de câte ori îi pocnea vreo boală. Din nefericire, teoriile moderne ale automedicației naturale erau ignorate, țăranii molipsindu-se adesea de boli foarte grave, una din cauze fiind și lipsa blenderelor cu care să-și facă smoothie de germeni de grâu.
Nerealizând cât de sănătos trăiau, țăranii flămânzeni tânjeau mereu după o bucată de carne sau o cană de lapte. Despre ouă nici nu încape discuție, acestea fiind numărate și atunci. Această tânjire flămânzeană tradițională, s-a păstrat din tată-n fiu – uneori din mamă în fiică, când tatăl era necunoscut – chiar și după ce au devenit orășeni, în 2004. În mod simbolic, Liga vegetarienilor vrea să înceapă o mișcare de renaștere națională, chiar din locul în care oamenii au flămânzit sute de ani, stând cu burțile goale pe o grămadă de mâncare verde, sănătoasă.
Un nou plan de dezvoltare imobiliară a fost pregătit pentru orașul Flămânzi, județul Botoșani. Planul are în vedere construcția a două cartiere noi, exclusiv pentru vegetarieni.
Primul cartier, „Gurmanzi” , va fi situat la sud, în afara localității, pentru acei vegetarieni lacomi care mănîncă cantități imense de legume direct pe câmp, fără a suferi vreo prelucrare în afară de un spălat sumar, cernoziomul fiind considerat și el sănătos și natural.
Al doilea cartier, numit „Gurmeți”, va fi situat în nord și este rezevat pentru snobii vegani care așează legumele în farfurie și le prelucrează mecanic cu tacâmurile.
Restul orașului se va numi în continuare Flămânzi, deoarece consumul de produse de origine animală va fi interzis pe tot teritoriul localității, conform principiului democratic vegan „Ceea ce este interzis, nu este permis”. Prin această măsură, absolut firească într-o societate civilizată, avansată, vegetarienii speră să-i convingă repede pe omnivorii flămânzeni de importanța alimentației moderne, sănătoase. Pe moment, se intenționează ca măsura interdicției consumului de produse animale să fie limitată la oameni și la animalele erbivore, celelalte animale (omnivore sau carnivore) beneficiind de o perioadă de grație de doi ani în care își vor cântări opțiunile, după care vor fie vor trece la alimentația vegană , fie vor părăsi zona.
Deviza localității Flămânzi, care va reveni la obiceiurile alimentare sănătoase din 1907 , după o lungă perioadă de rătăcire va fi : „Unde mănâncă doi, se poate uita și al treilea ”
Aş. Flămânzi vine din mitologia dacă din timpul domniei regelui Varzakros (perioadă de tranziţie cam prin mai – iunie 281 Î.Hr., între Astygmatos şi Bradykefalos, zic sursele). Flămânza era o creatură hibridă, cu cap, cioc şi aripi de flamingo şi corp de mânz. Voilà.
Ce pacat ca nu aveau un cartier unde se si fumeaza verdeturi de exemplu: „Canepari” veseli cu toti ce-i compari.
neoficial și în afara înregistrării, sunt de acord. Verdețurile cele mai bune sunt alea pentru fumat
…si in loc de Flamanzi sa se fi numit Etnobotani!
Flămânziul ca Flămânziul, dar pictorii flamanzi, care nu aveau ci manca diloc? Și mai aveau și neobrăzarea să contrazică vorba că artă pe stomacul gol nu se prea poate…
Da’ mancau barabuli,dupa cum a vazut ala fara o ureche!
De aia e plin de mâncare în naturile moarte ale flamanzilor, nu ?
O inferență cât se poate de logică… atunci când îți lipsește ceva, sublimezi. Tendința a fost preluată și dezvoltată de unu’ cubist – acela era umanist, se gândea la oamenii care nu aveau ce să mănânce în timpul războiului. 🙂
Ala pesemne nu a avut cuburi cand era mic.
Vegan nu e cuvantul ala vechi, indian, care inseamna „vanator si pescar prost care nu stie sa faca focul” ?
Sa nu-i confundam cu cei care se duc in fiecare an si vaneaza la Balc!
Am auzit că printre obiceiurile de weekend ale celor mai înstărite familii din Flămânzi se numără picnicurile pe malul lacului Căcăcioasa (Râmnicu Vâlcea).
Cine nu vrea in Romania spre ” cacacioasa” poate merge in Albania spre „Kakarici”.
Nu stiu cum sa inserez o fotografie in sprijinul afirmatiei.
Ma ajuta cineva ?
Al treilea cartier trebuie să se numească „Glumeți” și in el să ne cazeze gratis pe toți cei care ne râdem de gurmanzi și gurmeţi . Să-l facă cu bani europeni, că veganii sunt ca ursuleții koala: amuzanți dar neproductivi
Veganii se aseamana si cu ursuletii Panda ( au cearcanele la fel de mari )!
De fapt,la 1907 nu a fost rascoala ci un protest al rai- veganilor impotriva boierilor carnivori! Li s-a urcat smoothie-ul de sfecla la cap! Cat despre vaccinuri,se practica cel fitoterapeutic format din: zama de urechelnita ,ceafa de coropijnita,fiertura de mazaroi in cominatie cu paduchele-popii si se lua cate un deget(ala din mijloc) in fiecare miercuri bineinteles pe stomacul gol …..
Nici nu le spusese nimeni că smoothie-ul de sfeclă, dacă fermentează se urcă la cap. Acum nu s-ar mai putea întâmpla, avem experți
E de nota 10 articolul! Eu sunt din categoria flamanzilor cu blender si sfecla dar am ras cu lacrimi. Multumim si vom vizita cat de curand carttierele din Flamanzi.
eu propun constructia unui al treilea cartier (cred ca „treilea” treba sa hie fara linioara p’acolo pa ungheva. sigur nu stiu ca am terminat scoala de mult) si anume „cartierul clondirului- suna cam ca Klondike !” si tuica neaosa si palinka de cirese ori de prune ori de caise si chiar si tescovina de struguri tot din materie prima ne-animala sunt ! vegan sunt vegan sa-mi zica ca’ s mahmur din secarica ! Na ! ca mai gasii un argument de 53 grade (nu Celsius) !
Așa este. Bețivii sunt cei mai aprigi vegani, eu îi respect. Argumentul e valabil
am vazut multi betivi fericiti, dar foarte putini abstinenti bucurandu-se de zilele traite, i.e. cele trecute si daca da Domnul si de cele viitoare !