Există o parte a poporului român care, din motive greu de înțeles pentru cealaltă parte, ar dori să nu se exprime obscen sau exagerat de vulgar în public. Pentru că, aparent și procentual, această parte este mai mare în Transilvania, ne vom ocupa de această provincie, care a devenit provincie istorică a României pentru scurtă vreme în timpul lui Mihai Viteazul și pentru o vreme mai lungă începînd cu anul 1918.
Una din dificultățile majore care apar când vrei să eviți să vorbești vulgar (sau chiar obscen) în Ardeal este că există două limbi vorbite. Tineretul ardelean de naţionalitate română vorbeşte o limbă română plină de vulgarităţi, limbă pe care tineretul minoritar maghiar o evită, vorbind o maghiară plină de vulgarităţi. Încălzirea globală a limbajului stradal, după înlocuirea în 1990 a milițienilor, de care se temeau toți, cu polițiștii, de care râde oricine, a generat o explozie de buruieni în limba vorbită, care era pînă atunci doar limba scrisă pe garduri .
Exemplu de limbă de gard : „ Lajos și Maricica = f** ”. Varianta vorbită : „ Maricica îl f*** pe Lajos de-i sar capacele. ”
Pentru cei care doresc să nu vorbească vulgar, dar nici n-ar vrea să fie luați de proști de ceilalți, care nu doresc, există puține metode, dar există.
Una din metodele cele mai bune pentru a evita să vorbești vulgar este tăcerea. Tăcerea prezintă și marele avantaj că e foarte asemănătoare și în maghiară și în graiul ardelenesc, fiind practic singura limbă comună a populației Transilvaniei. În Ardeal, tăcerea este ușor de vorbit, nu are accent moldovenesc, miticesc sau oltenesc și nu miră pe nimeni. Atenție la limbajul vulgar corporal ! Țineți-vă totdeauna degetul mijlociu îndoit în palmă și nu plimbați pumnul drept incomplet închis în sus și în jos niciodată !
Pentru guralivii care nu suportă tăcerea completă recomand vorbirea incompletă, adică vorbirea intercalată cu tăcere. În Ardeal, propozițiile apărute alandala în conversație pot fi lăsate lăsate deschise fără grijă câteva minute, după care trebuie încheiate obligatoriu cu „ …No ! ” No (care se pronunță cum se scrie, dar mult mai apăsat ) poate închide orice tăcere obscenă. Exemple : „Du-te-n p***** mă-tii ” se poate înlocui relaxat cu „Du-te-n … (pauză câteva minute)… No ! ” Alt exemplu : „ Sugi … (pauză câteva minute)… No ! ”
Tu ai evitat să vorbești vulgar, iar preopinentul a înțeles perfect despre ce-i vorba și te respectă că nu ești vreun pudibond stupid .
Altă metodă foarte bună este folosirea în maghiara vorbită a expresiilor triviale din limba română și invers, folosirea în graiul ardelenesc obscenităților ungurești. Românii din alte provincii nu trebuie să-și bată capul că nu cunosc înjurăturile ungurești, orice ungur decent li le va pune cu plăcere la dispoziție, la cea mai simplă cerere.
Singura soluție completă pentru eliminarea obscenităților ar fi remodelarea limbii române încă de la origine, de colective de lingvişti prin mutarea sursei din latina vulgară în latina cultă. În cazul limbii maghiare, sursa se poate muta în finlandeză, o limbă la fel de vulgară ca și maghiara. Diferența este că strămoșii ungurilor foloseau limba vulgară ca să liniștească caii, iar strămoșii finlandezilor o foloseau ca să liniștească urșii polari. Deoarece urșii polari erau foarte rapizi, până când apuca finlandezul să-i liniștească cu o înjurătură, acesta îi mâncase deja o mare parte din corp. Din această cauză finlandeza vulgară se confundă practic cu finlandeza cultă.
În nădejdea că v-am fost cumva de folos, vă sugerez să ne unim degetele mijlocii și să le urăm tuturor celor care sunt de altă părere un ardelenesc și decent „ Să vă… (pauză suficient de mare ) No !”
No, da’ de ce sa nu injuri? Daca asa te descarci si te face sa te simti bine… Mai bine dai un pumn la unu’ decat sa il injuri? Mai bine injura-l 🙂
Ideea e să nu fii trivial fără nici un motiv. Dacă tai lemne și-ți sare un ciot în frunte, normal că înjuri de sar pereții la magazie. No !
Super misto , dar ai uitat de dulcele grai din Vaslui…………….criminal de frumos , mi-a placut f tare , revin cu comentarii pe Fb….
salutari din G H , din vacanta !
P.S. tocmai ce am trecut prin Ardeal si Maramu….urmeaza comentarii la adresa celor de mai sus !
Cand injura un ardelean, pare ca vorbeste cel mai urat dintre toti romanii pentru ca dureaza mult pana termina injuratura:P
Felicitari! Fain articol.
Pe mine o verisoara de la Abrud m-a intrebat direct: „Futa-te, vrei o cafa?” ….iar eu am raspuns cu gura cascata…”No!”.
Abrud-jencele pot fi uneori foarte directe, Mihaela. Ideea îi că ț-o zîs-o die drag .
Asa-i , da vezi ca pe vremea aia nu stiam ca e de bine. 🙂
No, boss meg! 😛
Pentru că nu aş dori să greşesc sub nicio formă, cam cât se consideră că este o pauză suficient de lungă? Mulţumesc anticipat!
Codul manierelor vulgare cere minimum zece secunde în Ardeal, dar au fost cazuri în care No! a venit și a doua zi dimineața. La nunți și la alte pretexte pentru beții prelungite
De reținut că, pauza la care faceți referire și care poate varia ca durată, face parte din cadrul unei pauze mult mai mari în care agresantul își formulează înjurătura (așa cum ați subliniat!) după codul manierelor vulgare! Deci, pauza la care se face trimitere, nu poate depăși pauza-mamă, adică cea de creație! Vă mulțumesc și sper să vă fi fost utilă intervenția mea!
?
Eu cred ca lungimea pauzei e direct proportionala cu lungimea perifrazelor pe care le inlocuieste. Deci, daca pauza e mai lunga, inseamna ca ardeleanul te iubeste mai mult. Dovada e si practica pauzelor mai lungi la nunti, mai ales la spartul lor, nuntile prilejuind adesea dezbateri (dezbatai???) cu dese referiri la mamele nuntasilor si la diverse locuri in care se poate introduce …. no.