Un caz foarte grav de epidemie cu virusul Zika era cât pe ce să se producă în localitatea Dolhasca din județul Suceava, localitate cunoscută românilor mai ales pentru Casa de Cultură „Alexandru Arșinel” și pentru Gara veche, în care oprește câteva minute trenul București-Iași. Până duminică 7 februarie 2016 orașul Dolhasca era considerat localitate cu risc zero la epidemia cu virus Zika, din cauză că acesta se transmite numai prin mușcătura țânțarului Aedes aegypti, o specie de țânțar african, care tândălește prin Egipt toată viața lui scurtă, pînă când prinde vreun turist străin, de la care suge suficient sânge cât să aibă puterea să se înmulțească. Ori, printr-un concurs favorabil de împrejurări, parte din locuitorii orașului Dolhasca se deplasau zilnic cu o cantitate respectabilă de alcool în sânge, iar ceilalți erau foarte de slăbiți și complet anemici în urma reformelor economice haotice românești. Prin urmare, cu astfel de sânge în organism, ei nu mai prezentau nici un interes, nici măcar pentru țânțarii indigeni, darămite pentru cei africani. Și atunci, cum a fost atunci posibil ca orașului să-i șuiere microbul epidemiei pe la ureche?
Filmul întâmplării a fost reconstituit cu minuțiozitate de trei experți de la Institutul de Virusologie „Ștefan S. Nicolau” din București. După o perioadă de conviețuire în concubinaj, doi cetățeni din Dolhasca au constatat că sunt de sex suficient de opus pentru a trece la etapa superioară și anume căsătoria. Pe numele de căsătorie Gicu și Marieta Zahanaicu, ei erau mult mai bine cunoscuți în cartier sub porecla „Stela și Arșinel” , dar nu din cauza asemănării fizice, ci pentru că pe oricine îl umfla râsul imediat ce deschideau ei gura. La nuntă, tinerii însurăței au primit cadou de la nași o lună de miere, cu durata de patru ore, la faimosul complex acvatic „Therme”, din apropierea Bucureștiului. Nimeni n-ar fi putut bănui ceea ce urma să se întâmple. După ce microbuzul cu care se deplasau spre Balotești a făcut de mai multe ori pana prostului, toți călătorii au coborât la Focșani, convinși că șoferul era exact așa cum părea să-l arate pana. Mai încrezători în umanitate, Gicu și Marieta și-au continuat drumul până la Ploiești, când, după încă trei pene ale prostului, au ajuns și ei la concluzia foștilor colegi de drum. De la Ploiești ei au făcut autostopul cu un grup de motocicliști, ajungând în zece minute, acoperiți de valuri de sudoare rece din cauza vitezei nebunești cu care au circulat, la poarta complexului „Therme” .
Previzibil, aici n-au fost lăsați să intre pe motiv că sunt transpirați. Explicația a fost pe cât de simplă, pe atât de tehnică. Din cauză că cei doi tineri căsătoriți erau acoperiți de o sudoare foarte rece, managerul complexului s-a temut că apa termală, adusă cu mari cheltuieli de la mii de metri adâncime, se va răci în contact cu sudoarea lor. Explicația paznicilor părându-li-se logică și lor, Gicu și Marieta au cerut acces la o priză, pentru a introduce în ea un foen, cu care să-și încălzească sudoarea rece și s-o transforme, fie în sudoare caldă, fie în vapori de apă. Paznicii i-au refuzat din nou, tot din considerente de termodinamică, întrucât transformarea transpirației în abur, numită și evaporare, este o reacție exotermă, care ar fi răcit atmosfera perfect echilibrată a complexului. Văzând că din luna lor de miere de patru ore trecuseră deja două, petrecute la poarta complexă a SPA-ului, proaspeții căsătoriți au avut o reacție disproporționată, strecurându-se în interior. Ca un noroc neașteptat, exact în acel moment apăruse un grup numeros de romi, care a fost confundat de agenții de pază cu un grup de teroriști kurzi. Cine a urmărit serialul Homeland, sezonul 4, știe cât de dificil este să deosebești doi kurzi din spate și când sunt îmbrăcați, darmite atunci când sunt în costume de baie.
Prin urmare, în timp ce presupușii kurzi nu erau lăsați să se dezbrace, Gicu și Marieta au petrecut cele mai frumoase două ore din viața lor de cuplu, alergând prin SPA, urmăriți de o echipă mică de agenți de securitate. Printr-o coincidență uimitoare, chiar în acel moment se aflau sub palmieri două vedete TV, al căror nume nu a fost dat publicității, fiind necunoscute publicului larg și cunoscute numai de reporterii de la tabloide, dar care se întorseseră recent din concediu din Dubai. În Dubai, o familie de țânțari egipteni, refugiată din Siria, care se reproducea mecanic așteptînd un moment propice să plece de-acolo, a decis să migreze în Europa în bagajele celor două vedete TV din România, ajungând în acest fel, în mod miraculos, la complexul „Therme” la Balotești.
Sesizând al doilea moment propice, țânțarii au sărit în poșeta doamnei Zahanaicu, fiind transportați astfel cu microbuzul pînă la Bacău, unde au urcat cu familia Zahanaicu în trenul București-Suceava, care are și două vagoane pentru Fălticeni. Aici s-a produs punctul de cotitură al iminentei epidemii care era cât pe-aci să lovească Dolhasca. Marieta Zahanaicu a coborât în gara Dolhasca și a uitat poșeta cu familia de Aedes aegypti în vagoanele de Fălticeni. Și pentru că vagoanele de Fălticeni sunt neîncălzite în mod tradițional pe toată durata iernii, familia de țânțari purtători de virus Zika s-a înălțat la îngerii țânțarilor, virușii plecând și ei în raiul microorganismelor.
Experții virusologi au recuperat corpurile neînsuflețite ale țînțarilor africani și anvelopele de acid ribonucleic ale virusului Zika din trenul de Fălticeni pe care le-au dus la laborator.
Concluzia cercetărilor ? Chiar în cazul unei înlănțuiri extrem de improbabile de evenimente, cum a fost în acest caz Dolhasca, din cauza stării deplorabile a infrastructurii transporturilor românești, nici măcar un virus nu se poate deplasa în siguranță pe teritoriul României. Deci apariția unei epidemii cu virus Zika la Dolhasca este, în continuare, imposibilă.
Tare amuzant. Imi aduceti un pic aminte de Urmuz.
Virusul Zika are,la noi mai mult implicații politice : ” zi ka șeful” etc…Sunt câțiva oameni de aproximativă știință din Dolhasca , care susțin că virusul Zika a fost la noi prezent doar la mamele politicienilor, care deși nu par, se poartă ca niște microcefali .
Deși mă mândresc cu originile mele dolhasciene, nu pot să înțeleg de ce cetățenii acestui oraș (nu mai e o simplă localitate de câțiva ani… dar, mă rog, vă trec cu vederea ignoranța) nu sunt demni de acest virus, cu atât mai mult cu cât popoare relativ kurde poposesc deja pe teritoriul acesui ORAȘ, în partea dinspre Probota, unde se află Mănăstirea Probota – o bijuterie arhitecturală unde este îngropat Petru Rareș și care nu este deloc promovată de frunza carpatină.
Revenind, acest virus inconștient ar fi putut să se distreze puțin și să găsească un loc propice dezvoltpării sale. Dar ca de obicei, nimeni nu vrea să aibă de-a face cu moldovenii.
Pe lângă Stela și Arșinel, tot din Dolhasca mai este și regretatul profesor Constantin Arseni (https://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Arseni) și, desigur, eu!
O zi minunată :)))
Îmi pare rău că v-am rănit, dar orașul este tot o localitate. De altfel, în text, apare în ambele feluri.Scopul textului e umoristic, de aceea a fost ales Arșinel și nu profesorul Arseni. Am făcut o minimă documentare, haha.
Doamne, am glumit doar!!! Mi se parea evident!
Ma bucura sa citesc acest articol, deoarece am admirat mult Grupul „Divertis”. Cu permisiunea dvs. vin cu cateva precizari : „expressul” de falticeni nu mai circula de mult, exista o linie de maxi-taxi intre Dolhasca si Falticeni. Doamna Marieta sau poate Mirela fiind din Dolhasca se putea casatori cu numitul Gicu Zahanaicu doar ipotetic, numele de familie fiind necunoscut in localitate si , in chip ciudat, cei botezati dupa numele Sfantului Gheorghe , in zona sunt strigati Ghita , eventual Ghiocel, dar niciodata Gicu. Totul e autentic ROMANESC in articolul dumneavoastra , doar ca avem multi consateni de etnie rroma. Un astfel de studiu ar fi fost excelent daca se desfasura undeva in jud. Vaslui : usoara lui nuanta de s.f. devenea realism 100%. Respectul nostru pentru abordarea holistica a subiectului.
P.S. Tot gripa porcina ne da frisoane , suntem prea aproape de focare .
Mulțumesc pentru feed-back, dar nu cred că cineva și-a imaginat că persoanele din poveste sunt reale,sau că așa ceva s-a întâmplat la Dolhasca. Mai bine chiar că n-a existat niciodată o familie Zahanaicu, că altfel era acum supărată pe mine.
M-am distrat foarte bine aproape de 1 noaptea. Ma bucur ca v-am regasit online, dupa multa vreme cand ascultam pe casete/ mp3-uri si alte device-uri vechiul Divertis.
Sper ca nu se vor impune cote obligatorii de tantari egipteni ! Nu avem conditii de gazduire…iarna mai ales.
Fain. Am trecut de cateva ori prin Dolhasca cu „Foamea”. Slava Domnului pentru traditionalismul C.F.R. Calatori care a impiedicat raspandirea virusului.
O concluzie foarte bine fondată a unui studiu randomiza(n)t de tip cohortă, triplu orb, cu comparator activ.
Deci studiul ți se pare credibil, nu ?
Studiul este exhaustiv si epistemologic (ma scuzati )!
Da, exact exhaustiv și precis epistemologic.
Indubitabil.