Mă numesc Niculiță Buzăianu , sunt cititor principal de scrisori la SNSSVP – Bucureşti, Serviciul Naţional pentru Studierea Scrisorilor către Victor Ponta. La cererea preşedintelui Klaus Johannis, care primește scrisori numai pe Facebook, s-a trecut la separarea scrisorilor în Stat. Măcar atîta separare să avem şi noi în România. Așa am fost informat c-a zis domnu președinte, de auzit, nici eu n-am auzit nimic de la el, să fie clar. Avea România nevoie de un Serviciu pentru citirea scrisorilor către domnul Victor Ponta ? Dacă punem problema aşa, mâine-poimâine ne întrebăm dacă România avea nevoie de Victor Ponta. Păi unde ajungem ? S-o luăm sistematic. Am ajuns cititor principal de scrisori pentru că dintotdeauna am avut un talent natural la citit. Ce-i drept, la cititul pe buze, nu pe hârtie, nu pe tabletă, nu pe laptop.
În campania electorală am fost cititor pe buze la mitinguri. Pentru un om cu talent, nu-i greu să citeşti pe buzele alegătorilor. Majoritatea alegătorilor folosesc propoziţii scurte, de două cuvinte de patru-cinci litere, foarte cunoscute, triviale, uşor de citit . Din păcate, e o slujbă de scurtă durată. După alegeri, electoratul rămâne totdeauna cu buzele umflate şi patru ani, până la campania viitoare, nu mai poţi citi nimic pe ele . Vă spun eu, mai ușor citești ceva pe buze la domnul președinte Johannis, decât pe-o buză umflată de alegător după alegeri.
La SNSSVP , în fiecare zi, primim nenumărate scrisori. Le zic nenumărate nu pentru că sunt extrem de multe, ci pentru că nu le numără nimeni. Scrisorile vin în pungi, pentru că la domnul prim ministru Ponta vin mai ales scrisori fizice, pe hârtie, că domnia sa are un electorat mai specific, care crede că la e-mail îi spune i-miel și e puiul de oaie de la o stâna în care ciobanul are Iphone.
Cum selectăm noi scrisorile ? Să zicem că vine o scrisoare semnată Liviu Dragnea . Dacă-i semnată Dragnea, nici n-o mai deschidem. Până de curând pe astea trebuia să le deschidem primele, dar acum că astea sunt suspendate un an, le citim pe-ale lui Zgonea . Vă spun sincer, are domnul Zgonea niște scrisori, zici că-s scrise la strung, așa de șlefuite sunt. Le citesc cu șublerul de două- trei ori, până le înțeleg .
Uneori apar scrisori semnate Tiţian sau Rafael sau Van Gogh. Pe astea le deschidem numai în memoria cinstei domnului Adrian Năstase, mentorul domnului Ponta, fie-i libertatea ușoară. După ce notăm în registru semnătura de pe scrisoare, o dezlipim și o citim printre rânduri. Ați încercat să citiți o scrisoare printre rânduri? Nu-i ușor, dacă citești printre rânduri, nu vezi nimic. Între rânduri e spațiu gol ! Vă dați seama cât de greu e să citești în gol ? Cine crede că noi suntem niște funcționari sinecuriști, iertați-mi expresia , îl invit să citească un sfert de oră în gol și-i citesc eu buzele după aceea.
După citire, orice scrisoare trebuie închisă imediat . Dacă o scrisoare nu este închisă în 20 secunde de la citire, atunci, conform legii, ea trebuie declarată scrisoare deschisă şi predată la ziare. Ori asta este exclus. Unde am ajunge dacă scrisorile închise ar deveni deschise, pentru tot poporul ?
Asta-i mâhnirea mea, că practic, citind scrisorile astea toată ziua, trăiesc într-o lume paralelă. E tragedia guvernanților. La guvernare, toţi trăim într-o lume paralelă. Asta-i geometria guvernării : Trăieşti într-o lume paralelă şi ţi-e perpendicular de toată lumea !
În trecut, pe vremea unui fost preşedinte, exista un cititor de coperte care semnala apariţiile editoriale şefului. După care, încercau amândoi să ghicească arbitrar subiectul cărţii. Foarte rar se întâmpla să nu aibă o idee, şi atunci se apucau de citit cartea. Dar asta s-a întâmplat de maxim două ori. În rest, ceea ce ne povestea preşedintele despre ce a citit era o pură elucubraţie pseudo-filosofică (pardon şi eu de expresie).
Genial ! Ma bucur tare mult ca am descoperit acest blog.
Asta-mi place mie, că se simte năduful omului. Şi (astfel) el este autentic.