În perioadele de sărăcie lucie, apar şi în regnul animal specii care strâng cureaua până le ies ochii din cap, cum ar fi bursucul lucios, căprioara lihnită sau zimbrul cu foamea-n gât. Cea mai cunoscută specie de acest gen este bursucul lucios ( meles lux meles). Spre deosebire de bursucul normal(meles meles), numit încă de pe vremea dacilor viezure pentru a-l deosebi de mazăre sau brazdă și care trăiește într-o sărăcie cruntă, bursucul lucios trăiește într-o sărăcie lucie. Jerpelit, mai tot timpul flămând şi cu ochii ieşiţi din găvane ca la libelulă, bursucul lucios poate fi văzut pe câmp scociorând după subvenţiile agricole îngropate în pământ de guvernele Roman, Stolojan, Văcăroiu, Ciorbea, Radu Vasile, Isărescu, Năstase, Tăriceanu, Boc, Ponta și tot neamul lor, astăzi și mâine. Ca marfă, bursucul lucios se vinde pe piaţa liberă la schimb cu alte servicii . De exemplu, în Bulgaria este adus de basarabence, conform cu versurile: Vine lelea de la Prut / Cu bursucul de vândut / Cât ceri lele pe bursuc? – întreabă bulgarul. Preţul bursucului fiind cerut în limba bulgară vulgară, nu putem să-l traducem, în plus, ca toate preţurile bulgăreşti, este foarte ciudat.
Unii biologi consideră bursucul lucios mamifer, deşi este lipsit de toate trăsăturile clasei. Fiind lucios, el nu-i acoperit de păr, fiind mascul, naşte pui vii numai dacă-l clonezi ca pe oaie, cât despre hrănitul puilor cu lapte, laptele s-a scumpit şi se găseşte pe câmp numai când îl varsă fermierii pentru a protesta împotriva laptelui subvenționat din import. Ca animal de casă, bursucul lucios este foarte util numai în perspectiva scumpirii energiei electrice. La primii 100 de kilowaţi cu 175 de lei, străluceşte orbitor, iar peste 200 de kilowaţi, la 380 de lei kilowatt-ul, bursucul lucios se arde, semnalând depăşirea suportabilă a prețului la curent electric, cu preţul vieţii. În casă, bursucul lucios este confundat adesea cu pantofii ; de aceea proprietarii își bagă în el picioarele. În sălbăticie, bursucul lucios îşi întemeiază o familie abia pe la 20 de ani, când mai are maxim un an de trăit și nici o nădejde.Fiind atât de puțin atractiv pentru sexul opus, el se împerechează cu cine sau cu ce apucă, rareori reproducând altceva decât iritare. Institutul Naţional de Statistică estimează greşit, la fel cum estimează și inflația sau creșterea economică, că în România există actualmente 3 000 de bursuci lucioşi .
O ultimă precizare importantă: stârnit din vizuină, aşa jerpelit cum e, bursucul lucios devine extrem de agresiv. El atacă vizitatorul nepoftit de unde apucă, la circa un metru de pământ, din săritură, lăsându-l fie fără grai, fie cu grai subţire. Se crede că Demis Russos, Barry Gibb și frații lui- Bee Gees, Michael Jackson, Robert Plant au fost agresaţi de bursuci lucioşi în străinătate, Ion Dolănescu şi fraţii Petreuş, în ţară.
Întrebare : de ce bursucul lucios este numit în tradiția populară vestitorul primăverii ?
Răspuns: Pentru că, orice primăvară venind la pachet cu o sărăcie lucie, bursucul lucios, în nemernicia lui, o vesteşte.
În comparaţie cu Pigmeul gras de tufiş, care se îngrăşa mâncând te miri ce, e o minune că Bursucul lucios a supravieţuit iar Pigmeul a dispărut definitv. În definitiv, poate că a învăţat să-şi ţină gura şi să înghită h-ul iniţial, de unde şi numele alternativ de Haşmutul sec. Sigur provine din Franţa, adus de pe insula Elena unde şi-a ascuns Napoleon colecţia de vinuri. O dată cu el au pătruns la noi şi vinurile franţuzeşti, iar Napoleon a murit fără să îşi dea seama că a fost sabotat.
Eu am rămas plăcut impresionat de această zoofabulațiune, dar am rămas cu o nedumerire…Ce treabă aveau Barry Gibb,Demis Roussos ,Michael Jackson și ceilalți la gaura bursucului lucios, că doar nu-i dădea sărăcia afară din casă?…sau…
În rest o parabolă foarte bună pentru fabulangii care ne (și ne-au) guvernează (at).
Drept care mă semnez cu greu :
Polițaiul Boombastic cu Fabulan
Făceau mizerie la vizuină ca să fugă bursucul ,să-i ia locul și să vadă și ei cum e să fii sărac.E o stare pe care artiștii străini o cunosc rar!